Een persoonlijke lening afsluiten, verstandig of niet?

Wil je een persoonlijke lening afsluiten? Wie een lening wil afsluiten, moet zich hier vooraf goed over inlezen. Zo is het bijvoorbeeld van belang dat je weet wat je binnen een bepaald tijdsbestek terug zal moeten betalen. Bovendien betaal je voor het afsluiten van een lening ook een vergoeding, namelijk rente. Het is ook goed om te weten wat de hoogte van deze rente is. Die rente kan bovendien per kredietverlener verschillen. Het is daarom ook helemaal geen slecht idee om verschillende kredietverleners met elkaar te vergelijken.

Ben je benieuwd naar wat je allemaal moet weten op het moment dat je van plan bent om een persoonlijke lening af te sluiten? Lees dit artikel dan goed door. Wij vertellen je namelijk alles over dit type lening en het afsluiten ervan.

Waarom een persoonlijke lening afsluiten?

Je kunt om verschillende redenen een persoonlijke lening afsluiten. Wil je bijvoorbeeld een grote aankoop doen? Dan is het niet altijd verstandig om dit in één keer te betalen. Zo heb je mogelijk geen geld meer voor onverwachte kosten. Soms is het ook niet haalbaar om een grote aankoop in één keer af te betalen. Een persoonlijke lening afsluiten kan dan een goed idee zijn. Zo kun je alsnog de gewenste aankoop doen. Een persoonlijke lening wordt bijvoorbeeld vaak afgesloten om een auto te kunnen kopen.

Met een persoonlijke lening krijg je altijd een vast rentepercentage. Nog voordat je het geld ontvangt weet je dus al wat je aan rente moet betalen. Hierdoor weet je ook wat je maandelijks moet betalen na het ontvangen van het bedrag dat je leent. Dit is erg prettig voor je eigen registratie. Een doorlopend krediet is een andere, meer flexibele leenvorm. Omdat het rentepercentage bij deze leenvorm niet vaststaat en je afgelost geld opnieuw kunt opnemen, heb je echter ook een minder goed overzicht dan bij een persoonlijke lening.

Bij welke instantie kun je een persoonlijke lening afsluiten?

Er zijn bedrijven die zich volledig gespecialiseerd hebben in het verstrekken van leningen. De meeste kredietverleners zijn echter banken. Officiële instanties zullen altijd nagaan of je een BKR-registratie hebt. Dit is wettelijk verplicht en zo voorkomt men dat mensen hoge schulden oplopen. Wil je een persoonlijke lening afsluiten, houd er dan wel rekening mee dat dit ook invloed kan hebben op de hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen.

Nederlands Krediet Collectief | Geld lenen bij de online specialist

Het is ook mogelijk om te lenen bij een particulier. Dit is echter niet aan te raden. Een particulier zal over het algemeen niet nagaan of je schulden hebt. Zo kun je soms meer lenen dan verstandig is. Veel vriendschappen gaan bovendien stuk doordat er geld uitgeleend wordt. Leen je geld bij een particulier, maak dan altijd duidelijke afspraken en zorg ervoor dat deze ook op papier staan.

Laat je goed informeren

Wil je een goedkope persoonlijke lening afsluiten, laat je dan ook goed informeren. Ga bijvoorbeeld na wat het gevolg van een BKR-registratie is. Heb je plannen om binnenkort een hypotheek aan te vragen? Ga dan na wat voor gevolgen de lening heeft op je hypotheekaanvraag. Of zorg ervoor dat de lening voor die tijd al is afbetaald.