Geld lenen: Hier kun je op letten

Wil je geld lenen? Dan kom je er al snel achter dat er veel verschillende mogelijkheden voor jou beschikbaar zijn. Je zult daarom altijd goed moeten kijken welke mogelijkheid het beste bij jouw financiële situatie gaat passen, zodat je de beste keuze kunt maken. Ook moet je nog gaan kijken bij welke kredietmaatschappij je de lening aangaat. Een van de maatschappijen die jou hier altijd mee kan helpen, is De Nederlandse Kredietmaatschappij. Maar waar kun je allemaal op letten voordat je daadwerkelijk een lening aan gaat vragen? Onderstaande tips kunnen jou hierbij helpen. 

Geld lenen kent veel verschillende vormen 

Geld lenen kan door middel van een groot aantal leningen. De bekendste varianten hiervan zijn een persoonlijke lening of het doorlopend krediet. Ook hypotheken, een leasecontract, het WOZ-krediet en een flitskrediet behoren tot de mogelijkheden. Ook jouw creditcard wordt over het algemeen als een lening beschouwd. In feite heb je jouw hele leven dus te maken met leningen, die op een later moment moeten worden terugbetaald. Je zult daarom goed moeten bekijken welke lening je op dit moment nodig gaat hebben en welke het beste bij jouw situatie gaat passen op dat moment. 

Een extra maandelijks bedrag betalen 

Daarbij is geld lenen nooit gratis. Het is aantrekkelijk om direct een groot bedrag op jouw rekening te hebben staan om een aankoop te kunnen doen, maar je moet er ook rekening mee houden dat je deze in een bepaald aantal termijnen terugbetaalt. Een kredietmaatschappij rekent hiervoor een vergoeding, welke ook wel bekend staat als de rente. Je betaalt dus niet alleen een maandelijks bedrag van de lening terug, maar ook de rente die de kredietmaatschappij op voorhand heeft vastgesteld. De hoogte van deze vergoeding is geheel afhankelijk van het bedrag dat jij hebt geleend bij de maatschappij. 

Jouw financiële situatie is bepalend 

Daarbij is geld lenen niet voor iedereen weggelegd. Het kan namelijk zijn dat jouw financiële situatie het niet toelaat om de lening in ontvangst te nemen. Een kredietverstrekker zal daarom eerst naar jouw dienstverband gaan kijken en de hoogte van het inkomen. Ook de vaste lasten worden meegenomen in de aanvraag. Je wordt volledig onder de loep genomen. Op basis hiervan wordt bepaald of je jouw aangevraagde lening krijgt of dat er misschien wel een lager bedrag uitgekeerd kan worden. Ook kun je volledig afgewezen worden en dus geen lening verkrijgen via de verstrekker. 

De alternatieven van het lenen bekijken 

Mocht geld lenen niet tot de mogelijkheden behoren, dan moet je een grote aankoop uitstellen. Je moet dan eerst gaan sparen voordat je de aankoop kunt doen. Ook kun je bijvoorbeeld geld gaan vragen aan familie of vrienden. Zo voorkom je dat je grotere financiële problemen gaat krijgen. Als je wel een lening aan kunt vragen, dan moet je de voorwaarden te allen tijde goed in het achterhoofd houden. Zo zorg je ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan en op alles voorbereid bent voor de afbetaling die je gaat doen.