Tips voor een veilige verhuizing

Hoe je het ook went of keert, verhuizen staat in de top drie als het gaat over de meest stressvolle situaties in ons leven. Het is dus simpel gezegd een hele klus die van tevoren goed gepland moet worden.

Wanneer je gaat verhuizen, wordt je geconfronteerd met een aantal vaste gewoontes die in één keer gebroken worden. Als je dit beseft dan weet je wat je te doen staat. Je begint gewoon bij het begin en gaat alvast de meest breekbare artikelen goed inpakken.

Goed inpakken

Geschikte verpakkingsmaterialen zet je dus helemaal bovenaan op je to-do lijst. Je moet er toch niet aan denken dat dierbare of kostbare spullen sneuvelen omdat er té nerveus mee wordt omgesprongen. Zoek ook even op waar noppenfolie te koop is, want dit is altijd nodig wanneer je servies meeneemt naar je nieuwe woning.

Verhuizen is fysiek en emotioneel zwaar. Het beste wat je kunt doen is het voorbereidende werk over langere tijd uit te spreiden. Je kunt beter een aantal weken nemen om alles rustig en verzorgd in verhuisdozen te stoppen.

Eerst zware dozen

Je kunt de dozen dan weer selecteren op zwaarte. Kenners zijn het er over eens dat de zwaarste eerst moeten. Zeker wanneer er met een verhuiswagen wordt gewerkt, dan is dat van belang. De lichtere dozen moeten op de zware dozen gestapeld worden zodat er geen beschadigingen optreden. Je weet dan ook dat bij het uitpakken van de wagen het zwaarste tilwerk tot het laatst op je staat te wachten.

Verhuizen is wat til- en sjouwwerk betreft het beste te vergelijken met topsport. Je moet dan ook de inschatting maken of je het zelf regelt of dat je professionele verhuizers inhuurt. Met vrienden en familie de inboedel verplaatsen is sinds corona tevens bemoeilijkt.

Spanning verminderen

Wat je ook besluit te doen met het overbrengen van je spullen, de voorbereiding kan niet plaatsvinden op de dag van de verhuizing of de dag ervoor. Zoals gezegd is de eerste stap de meest fragiele spullen goed te verpakken. Vervolgens dien je een planning te maken wat je allemaal nodig hebt aan dozen, verhuisdekens en dergelijke.

Als je nog twijfels hebt over het verhuizen zelf, denk dan aan de volgende tip: uit een Amerikaanse studie is gebleken dat mensen hun leven vaak interessanter vinden na een verhuizing. Zorg in ieder geval voor een goede planning waarbij je de stress enigszins in de hand houdt. De spanning is er altijd, maar als je je spullen op tijd en goed ingepakt hebt, dan is deze minder te snijden.