Vijgenjam maken

De vijg is een vrucht, afkomstig van de vijgenboom die meestal in het zuiden van Europa staan. Vijgen bevatten belangrijke stoffen zoals vitamine A, B en mineralen zoals koper, ijzer en calcium. Ook schijnen vijgen een bloeddrukverlagende werking te hebben door de kalium die er in zit. Dit mineraal zorgt voor het reguleren van de bloeddruk en hartslag. Ook regelt het mineraal de bloedsuikerspiegel, waardoor schommelingen worden verminderd en het beter in balans blijft.

De benodigdheden van de jam

Bij het maken van jam met vijgen, heb je maar een paar ingrediënten nodig. Grote kans dat je alle spullen die je nodig hebt, al in huis aanwezig zijn. Behalve de vijgen dan natuurlijk. Tenzij je een vijgenboom in de tuin hebt. Wat je naast de vruchten nodig hebt zijn suiker en citroensap. Hierdoor krijgt de smaak een enorme boost en blijft het langer houdbaar. Voor het uitkiezen van de vijgen is versheid erg belangrijk. Dit bepaalt immers de smaak van je eindproduct. De andere keukenspullen die je nodig hebt zijn potjes, om de jam in te doen, en een pan met een roerspaan en een apparaat om te pureren.

Wat moet je doen?

Hierna kan het kokkerellen beginnen. Begin eerst met het wassen van de handen en de vijgen. Je weet nooit immers wie de vruchten heeft aangeraakt, voordat jij ze kocht. Snijd de steel ervan en gooi deze weg, wat je overhoudt kan je in kleinere stukken snijden. Alle ingrediënten kunnen nu in een pan bij elkaar worden gegooid. Zet het vuur op medium tot hoge stand en dan moet je wachten. Na een aantal minuten kan je een blender of een staafmixer gebruiken om de boel te pureren. Je weet pas echt dat de jam goed is als het dik genoeg is. Dit kan je testen door een streep te maken in je gelei. Gedraagt de jam zich nog als een vloeistof, dan is het nog niet klaar.