Waarom is het zo moeilijk een bezorger te vinden?

Oude mensen

In de huidige tijd, waarin online winkelen de norm is geworden, zou je denken dat er altijd genoeg bezorgers beschikbaar zijn. Toch zien we dat er vaak "Bezorger gezocht" advertenties verschijnen en bedrijven moeite hebben om deze posities in te vullen. Maar waarom is het eigenlijk zo lastig om een betrouwbare bezorger te vinden? In deze blogpost gaan we dieper in op de verschillende factoren die bijdragen aan dit probleem en wat mogelijke oplossingen zouden kunnen zijn.

De groeiende vraag naar bezorgdiensten

De afgelopen jaren heeft online winkelen een enorme vlucht genomen. Steeds meer mensen verkiezen het gemak van thuisbezorging boven fysiek winkelen. Dit heeft geleid tot een explosieve groei in de vraag naar bezorgdiensten. Volgens recente statistieken blijft het aantal online bestellingen jaarlijks met dubbele cijfers stijgen. Deze trend zet druk op de arbeidsmarkt, omdat er simpelweg niet genoeg mensen beschikbaar zijn om aan deze toenemende vraag te voldoen. Bedrijven moeten dus concurreren om een beperkt aantal beschikbare bezorgers, wat de zoektocht naar nieuwe krachten bemoeilijkt.

Arbeidsomstandigheden en salaris van bezorgers

Een andere belangrijke factor is de arbeidsomstandigheden waar bezorgers mee te maken hebben. Veel bezorgbanen bieden lage lonen en ongunstige werktijden, wat niet erg aantrekkelijk is voor potentiële werknemers. De werkdruk kan behoorlijk hoog zijn, vooral tijdens piekperiodes zoals feestdagen of speciale kortingsacties. Bovendien moeten veel bezorgers lange afstanden afleggen onder diverse weersomstandigheden, wat fysiek en mentaal belastend kan zijn. Het gebrek aan goede arbeidsvoorwaarden maakt het moeilijker om nieuwe mensen aan te trekken én vast te houden.

Hoge turnoverrate onder bezorgers

Eén van de grootste uitdagingen binnen deze sector is de hoge turnoverrate; veel nieuwe medewerkers verlaten hun baan al na korte tijd. Dit komt vaak door stressvolle werkomstandigheden, strakke deadlines en weinig mogelijkheden voor loopbaanontwikkeling of promotie. Hierdoor voelen veel werknemers zich snel opgebrand of demotiveren ze zich na verloop van tijd. Bedrijven blijven daardoor continu bezig met werven en trainen van nieuw personeel, wat zowel tijd als geld kost zonder structurele oplossing te bieden.

Oplossingen voor het vinden van een betrouwbare bezorger

Het vinden van een betrouwbare bezorger vereist creativiteit en innovatie vanuit bedrijven zelf. Verbeterde arbeidsvoorwaarden zoals hogere lonen, flexibele werktijden en extra voordelen kunnen helpen bij het aantrekken van nieuwe werknemers. Daarnaast kunnen bedrijven ook overwegen om samen te werken met platforms zoals actief65+, die oudere werknemers inzetten voor dergelijke functies. Innovatieve wervingsstrategieën zoals gebruikmaken van sociale media of interne aanbevelingsprogramma's kunnen ook effectief zijn in het bereiken van potentiële kandidaten.


Oude mensen