Zo zorg je voor de beste kinderopvang meubels in je kinderdagverblijf

Kinderopvang meubels

Jij bent verantwoordelijk voor een kinderdagverblijf? Dan is er een belangrijk onderdeel waar jij ongetwijfeld moeite mee hebt: de inrichting. Dat is niets om je zorgen om te maken want kinderopvang meubels kiezen is nu eenmaal een lastige klus. Met deze tips en adviezen lukt het gelukkig iedereen.

Kinderopvang meubels

Door de ogen van een kind

Wat logisch is vanuit het perspectief van een volwassene is dat niet altijd voor een kind. Houd dit in gedachten wanneer je inricht en meubels uitzoekt. Een kind heeft bijvoorbeeld een veel lager zicht dan jij. Dat maakt dat je over de volgende zaken extra goed moet nadenken:

  • deurbeslag moet lager geplaatst zijn voor kinderen er gebruik van kunnen maken
  • tafels moeten laag genoeg zijn, net als stoelen
  • randen en hoeken waar een kind zich aan kan stoten, zitten vaak op hoogte

Als je op deze zaken let, dan kom je al een heel eind.

Kinderen houden van hoekjes

Een poppenhoek, een leeshoek, een speelhoek: waarom zijn dat eigenlijk allemaal hoeken? Omdat kinderen dol zijn op hoekjes. Ze kunnen zich terugtrekken en voelen zich veiliger. Je creëert al makkelijk een hoek door bijvoorbeeld kasten haaks tegen de muur aan te zetten. Door de speelhoeken eens in de zoveel tijd te veranderen, prikkel je de nieuwsgierigheid van kinderen. En dat is belangrijk om te doen, want zo blijven ze leren en zich ontwikkelen. De hoekjes zijn echter ook perfect voor kinderen die zich graag even terugtrekken. 

Verschillende maten

Binnen een kinderdagverblijf heb je te maken met kinderen van allerlei leeftijden. Kinderen groeien snel, met name als ze klein zijn. Het is dus heel goed om verschillende maten van van alles in de buurt te hebben. Een stoeltje kan bijvoorbeeld al snel te klein zijn voor een kindje van vijf, wanneer deze perfect is voor een kindje van twee. Zorg voor opties.