Uitleg over de grootvakstelling

logo (1)Uitleg over de grootvakstelling

De grootvakstelling is voor velen onder ons een onbekend terrein. Niet zo’n wonder ook, want het is niet een voorwerp dat we in het dagelijkse leven al te vaak of veel tegenkomen. Het is dan ook geen voorwerp dat we per se graag laten zien, het is meestal de inhoud die er toe doet. De grootvakstelling is daarmee echt een puur gebruiksvoorwerp en is er niet voor de sier maar voor de handigheid. En handig is ie! Geen wonder dus dat ie, ook al zien we hem niet vaak voorbij komen, door miljoenen mensen op deze planeet wordt gebruikt. Even om aan te geven wat een grootvakstelling nou precies is. Blader eens een blaadje door van een woon magazine en je komt ‘m tegen, althans de kleinde variant, de gewone stelling. De reguliere stellingkast is gelijkend op de grootvakstelling maar verschilt op veel fronten. Maar omdat ik er van uit ga dat de lezer de gewone stellingkast wel kent, leek het me een goed uitgangspunt voor informatie over de kast waar ik eigenlijk op doel. De gewone stellingkast gebruiken we in huis voor hele uiteenlopende dingen. Ik heb er zelf persoonlijk zeven in mijn huis staan, waarvan ik er vier gebruik als boekenkast. Waarom doe ik dat? Omdat je de planken op verschillende hoogtes kan verstellen en dat vind ik heel handig bij boeken. We weten allemaal dat boeken heel erg in formaat kunnen verschillen, want je hebt de kleine romans en de grote kunstboeken en die wil je allebei kwijt in een kast. Bovendien vind ik de stellingkast ruimtelijk overkomen, omdat je er door heen kunt kijken. Veel mensen gebruiken de stellingkast of ook wel de grootvakstelling als een plek om hun gereedschap in op te slaan, omdat het zoveel gewicht kan dragen en daarom ideaal is voor dit doel.