Ondernemingsraad: blijven ontwikkelen

Het is inmiddels bekend dat als u 50 of meer werknemers heeft in uw bedrijf, dat er dan een ondernemingsraad, oftewel OR, moet zijn. Natuurlijk vergt dit op zijn beurt ook veel aandacht. Benieuwd naar wat het inhoudt? Lees snel verder.

Wat is een ondernemingsraad?

Een ondernemingsraad is opgesteld uit werknemers die opkomen voor de belangen van het personeel. Zij gaan dus in gesprek met de werkgever om te overleggen over bijvoorbeeld de behandeling van het personeel, de arbeidsvoorwaarden of over de omstandigheden. Het is vanzelfsprekend dat een OR belangrijk is aangezien zij een bijdrage kunnen leveren aan het goed functioneren van een bedrijf.  

Opstellen ondernemingsraad

De eerste stap om een ondernemingsraad te starten is het benaderen van de ondernemer of de bestuurder van de onderneming waar u werkzaam bent. U kunt in gesprek gaan en beargumenteren waarom het noodzakelijk en voordelig zal zijn van het hebben van een OR voor de onderneming. Vervolgens kunt u collega’s benaderen die hieraan deel zouden willen nemen. Zo kunt u namelijk een lijst met potentiële kandidaten opstellen. Om een start te maken kunt u verder met de ondernemer en een aantal werknemers in een voorbereidingscommissie. Zij gaan namelijk kijken wat er in het reglement moet komen om vervolgens de verkiezingen te starten zodat er definitief een OR ingezet kan worden. Stel overigens ook je collega’s hiervan op de hoogte en benadruk hoe belangrijk het is om een OR te hebben en natuurlijk om hier lid van te zijn als werknemer van een onderneming.

Hoe verder?

Eenmaal gestart met een OR is het natuurlijk ook belangrijk dat de leden op de hoogte zijn van de veranderingen in onder andere de regels en wetten aangezien die regelmatig aangepast kunnen worden. Daarom is het noodzakelijk om regelmatig een OR training te volgen. Zo kunt u bijvoorbeeld terecht bij Haagse Beek, waar u zulke trainingen kunt volgen met behulp van experts op dit gebied om zo nauwkeurig en effectief mogelijk uw bijdrage te leveren aan het bedrijf.