3D-Printen voor iedereen toegankelijk

3d printers vergelijken

3D-printen is tegenwoordig niet meer alleen voor professionele ontwerpers beschikbaar maar ook voor de gewone consument. Misschien ben je op zoek naar een bepaald onderdeeltje dat nergens meer kunt vinden? Dan maak je het toch gewoon zelf? Of misschien vind je het leuk om creatief bezig te zijn en wil je bijvoorbeeld sieraden of vaasjes maken. Ook dat kan met een 3D-printer. Werkelijk alles ligt binnen handbereik met een 3D-printer. Aan de hand van een digitaal bestand kan de printer élk object maken. De printer bouwt het object laagje voor laagje voor je op. Je zorgt zelf voor dit digitaal bestand waarbij het belangrijk is dat je gebruik maakt van speciale software. De website www.3dprintersvergelijken.be geeft je een aantal opties voor welke gratis software je kunt gebruiken om tot een goed ontwerp te komen. Daarbij wordt aangegeven of de software geschikt is voor beginners of mensen die meer ervaring hebben met 3D-printen.

3D printers vergelijken

Een geschikte 3D printer kiezen

Het 3D-printen is nog volop in ontwikkeling. Dat geldt niet alleen voor de printers zelf, maar ook voor de software die gebruikt wordt om het object te ontwerpen. Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat het voor jou steeds makkelijker wordt om thuis je eigen objecten te printen. Voor thuisgebruik zijn er verschillende typen 3D-printers op de markt. Grofweg zijn de 3D-printers in te delen in een aantal hoofdcategorieën, namelijk professionele printers, hobby printers, budget printers en kids printers. Maar welke printer kies je nou voor jouw doeleinden? Wil je verschillende 3D printers vergelijken? Ook in dat geval kan je terecht op de website www.3dprintersvergelijken.be. Je vindt hier reviews van verschillende modellen, die je kunnen helpen bepalen of de betreffende 3D-printer geschikt voor jou is. En bovendien geeft deze website je een overzicht van een aantal winkels die 3D-printers aanbieden.

Meest gebruikt materiaal

Wanneer je zelf wilt gaan 3D-printen moet je natuurlijk goed nadenken over welke grondstof je wilt gebruiken. Dit wordt het filament genoemd. Een materiaal dat vaak gebruikt wordt voor het 3D-printen is een bepaalde soort kunststof, het zogenaamde ABS. Dit is hetzelfde materiaal waar ook bijvoorbeeld LEGO blokjes van gemaakt zijn. Dit kunststof is erg vormvast, kan tegen een stootje en is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren. Een ander materiaal dat wordt aangeraden om te gebruiken bij het 3D-printen is PLA. Ook dit materiaal is vormvast. Het wordt gemaakt van maïszetmeel wat het een milieuvriendelijk materiaal maakt. Het is vormvast en gebruiksvriendelijk.

Op de hier bovengenoemde website vind je een uitgebreide uitleg over de diverse grondstoffen die je kan gebruiken wanneer je wilt gaan 3D-printen. Als je weet welk materiaal het beste bij jouw doeleinden past maakt dat het makkelijker wanneer je verschillende 3D-printers met elkaar wilt vergelijken.

Experimenteren met materialen

Naast kunststof zijn er echter bedrijven die werken met ander materiaal of bezig zijn met het ontwikkelen van printers die andere materialen gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn onder andere hout, gerecycled plastic, goud, metaal, keramiek, glas, zand of zelfs chocolade of andere eetbare materialen. In de medische wereld wordt geëxperimenteerd met het 3D-printen met behulp van bioprinters, waarbij echt weefsel of bot kan worden nagebootst.