Toepassingen van AVG’s

AGV 3

Een heftruck, palletmover en andere voertuigen voor intern transport zijn lange tijd een belangrijk onderdeel geweest van industriële en logistieke activiteiten. De laatste jaren hebben ze echter concurrentie gekregen van autonome voertuigen die bekend staan als Automated Guided Vehicles (AVG). AVG’s nemen enkele van de meer alledaagse taken over die bestuurders in de loop van hun dag moeten uitvoeren, zoals het verplaatsen van materialen over grote afstanden. Door deze werknemers elders in het bedrijf in te zetten, kan de efficiëntie verbeterd en de kost verlaagd worden.

Wat is een AVG?

Als standaard voor de materiaalverwerkingsindustrie zijn heftrucks een goede manier geweest om materialen te vervoeren. Maar na jaren van dienst nemen autonome voertuigen een grote vlucht als alternatieve manier om materialen van punt A naar punt B te brengen. AVG is dus eigenlijk niet meer dan een overkoepelende term voor transportvoertuigen die op de één of andere manier zelfstandig kunnen navigeren, zij het met rails, kabels, magnetische tape of dergelijke. Een kenmerk van de AVG is ook dat deze in een gecontroleerde omgeving opereert, het systeem volgt dus vaste paden en kan slechts beperkt met verkeer overweg. De mate waarin een AVG zelf kan ‘redeneren’ is dus veel lager dan bijvoorbeeld een zelfrijdende auto.

Verschillende types AVG

AVG’s worden op veel manieren ingezet. Eén van de meest voorkomende manieren is als eenvoudige palletmover, je kan dit zien als een vorkheftruck, maar dan zonder bestuurder.  Dit type voert dan ook dezelfde taken uit die je van een traditionele palletmover zou verwachten. Een ander methode is om een soort treintje te maken, waarbij de zogenaamde ‘locomotief’ autonoom navigeert en zo een reeks karretjes met allerlei materialen kan vervoeren. Je komt AVG’s ook tegen waar je het niet meteen verwacht, maar als je erbij stilstaat merk je dat veel pretparkattracties eigenlijk ook een vorm van AVG zijn: Denk aan rustige karretjes die hun passagiers door middel van een (mono)rail langs allerlei diorama’s vervoeren.